Categories
Pensaments

Per què estimo el català

Estimo el català i crec que és una llengua màgica. En aquest text et donaré algunes raons meves per creure-ho i et convidaré a pensar en aquestes raons.

Table of Contents

Estimo el català ❣ ESTIMO EL CATALÀ! 😄
Sembla fort, oi? Potser, però és sincer. En aquest text t’ho explico una mica. ☺

Introducció

És el meu aniversari i ho voliacelebrar fent alguna cosa que m’agradi. Què podria ser…? Ja ho sé! Escriuré una miqueta sobre les raons que m’han fet estimar el català. 💜

Gaudeixo mentre Escolto, llegeixo, parlo i escric aquesta llengua tan especial. M’encanta que tingui tants matisos i que sempre em pugui sorprendre amb alguna cosa nova i bonica.

Per què?

  • Per aquests matisos 😁
  • Per la cultura única i riquíssima que es va fer, es fa i es farà en aquesta llengua
  • Perquè tinc un gran professor que fa que l’aprenentatge vaja molt bé i amb gaudi
  • Perquè vull obrir una finestra a un món tan interessant com ho és Catalunya i tots els territoris de parla catalana, i també ser part del món d’amants d’aquesta llengua que es troben arreu del món (món x3 😂)
  • Perquè m’encanta conèixer gent i tots els catalans i catalanoparlants que he conegut són fantàstics! 😃

I moltes, moltíssimes coses més! 💛❤💛
Però parlem una mica d’algunes de les raons que acabo de esmentar.

Imagina que puguis parlar amb gent de, per exemple: Corea, Australia, Mèxic, Noruega i Grècia. En la mateixa llengua, que no sigui l’anglès i que tingui un moment cultural.
Espera… cultural? I això?

Jo ho veig així. Tots que ho fem hem optat per aprendre català, sobretot els que no som de Catalunya (la majoria). No és una llengua obligatòria que tenim a l’escola. Molts, potser la majoria de nosaltres, mai hem estat a Catalunya (malauradament 😢). Sí, hi ha persones que necessiten aprendre català per el treball, però jo crec que són poques. Tots ho aprenem perquè ens agrada i volem conèixer la seva cultura, la seva història o qualsevol aspecte que es pugui relacionar amb una llengua.
I el català té molt d’això: molta història força animada, cultura riquíssima, geografia diversa, paisatges meravellosos i molt més. Doncs… és estrany que ens agradi? No, crec que és la cosa més normal i lògica del món. Així ajudem, almenys una mica, que tota aquesta riquesa es guardi i que siguin apareixent i succeint moments especials relacionats amb el català i la seva màgia.

Després de tot, de vegades no hi ha cap explicació per a l’amor, i la majoria de vegades ni tan sols és necessari. I tanmateix, potser es troba en aquesta llista. Pensa-ho.

Recomanacions

Si t’agrada aquesta llengua bonica, fes un cop d’ull a un exercici senzill que vaig afegir a aquest lloc web com part del meu aprenentatge.

Ah, parlant d’això…
També t’agrairia si mires el meu pòdcast, Catalantatge, on comparteixo el meu procés d’aprenentatge. ☺

Danijela Popović

Futura lingüista, hispanista, traductora i programadora ⌨